Olika sätt att roas och njuta av hästkapplöpning!

Det finns många olika sätt roas och ta del av den fascinerande värld som hästkapplöpningar erbjuder. Hästar och hästsport engagerar. Det gör även flera av de aktiva som finns inom kapplöpningsvärlden, alltifrån tränare, ryttare, kuskar, skötare till hästägare och publik. Genom att ta aktiv del av sporten och att vara på plats vid träning och/eller tävling kommer du med all säkerhet att träffa på många riktiga personligheter. Inom kapplöpningssporterna finns det många. På gott och på ont, ofta med ett leende på läpparna och en avväpnande historia på lut. På tävlingsdagarna finns det när, det vankas många storlopp, mycket publik på plats. Ofta med kringaktiviteter. Inom galoppsporten är det mycket vanligt att publiken verkligen klär upp sig i samband med tävlingarna. Derbydagar och vid liknande större löpningar är det vanligt med pris till bäst klädd, bästa hatt osv. Det är verkligen en speciell miljö. Höga klackar, vackra kläder, hästlukt, svett och lera, ibland parat med champagne, som sagt, kontrasternas värld i många avseenden.

Varje sport har sin kultur. Inom travsporten är attityden väldigt jordnära och alla pratar med alla, oavsett vem du är och hur mycket pengar du har. Galoppsporten har ofta en lite mer snobbig prägel, rätt eller fel, men så uppfattas den av många. Oavsett. Hästsport avnjuts oftast bäst på plats. På tävlingsarenorna finns alltifrån korv med bröd till a la carte att äta, ofta finns flera matställen med olika utbud och priser. Du kan självklart spela på hästar på tävlingsarenan.

Om du inte har tid, eller det är alltför långt att åka, kan du följa kapplöpningarna på TV eller via webbsändningar. Ofta finns det livesändningar att tillgå på de sajter som erbjuder online spel. Du kan i princip se alla världens hästkapplöpningar där det anordnas vadslagning online. Eftersom det tävlas i flera olika världsdelar kan du följa lopp mer eller mindre dygnet runt. I Sverige tävlas det alla dagar året runt förutom på julafton. Det är mycket tipsrekomendationer, info om träningsjobb och värmningar, intervjuer med tränare och kuskar inför loppen för att ge dig intressant spelinformation. Efteråt analyseras loppen och kuskar och ryttare intervjuas om loppet och sin hästs prestation.

Ett enkelt sätt att få följa med bakom kulisserna är att köpa en andel i en galopp- eller travhäst. Eller helt enkelt bara fråga om du kan få hänga med en träningsdag. Andelsägande gör att kostnaden för att äga häst blir rimlig för de flesta. Det är dessutom ofta roliga andelsgäng som skapas som gör att du får fler kompisar. Särskilda dagar ordnas hos tränaren och du kan få möjlighet att prova på att t.ex. köra travhäst. Det är ofta en väldigt stark upplevelse. Kraften hos hästen och farten när du kör är spännande element. Just att komma nära en häst ger väldigt mycket glädje. Hästar är fantastiska djur och de skänker många människor en meningsfull fritid eller stimulerande arbete.

Ett annat av många bra sätt att öka sin kunskap om hästar och hästsport är att läsa böcker och se på filmer som gjorts tillsammans med de mest framgångsrika utövarna.