Att spela på hästar

Går du på trav- eller galopptävlingar? Då har du säkert någon gång i livet spelat på hästar. De vanligaste spelformerna är vinnare (du ska tippa vinnaren i ett lopp), tvilling (du ska tippa ettan och tvåan i ett lopp) och trio (du ska tippa en ettan, tvåan och trean i ett lopp). Spelar du plats ska din häst komma bland de tre första för att du ska vinna. Andra populära spelformer på totalisatorn är Dagens Dubbel (tippa vinnaren i två lopp). Antingen kan du spela på totalisatorn, vilket innebär att du spelar mot andra spelare, arrangören behåller en del av insatserna för att betala totalisatorskatt, prispengar och spelets och tävlingarnas omkostnader. Eller annars hittar du en bookmaker att spela hos som erbjuder fasta odds. Bookmakerns fasta odds varierar vid olika tidpunkter, men det odds du spelat är det du får när du vinner. Bookmakers erbjuder ofta spel på nästa års Elitloppsvinnare redan nu. Ju tidigare spelet görs, desto högre odds är principen, som kan ses som bookmakerns tidsvärde. På casinot/bookmakern Superlenny hittar du bra odds på hästar.

Du kan även spela s.k. streckspel, te.x. V75 (hitta vinnaren i sju lopp, men du vinner även på sex och fem rätt), V86, V5 och V4. Vid dessa spelformer är det vanligt att många spelare går och spelar ett gemensamt andelssystem. Genom att fler är mer och satsar, finns möjlighet att lämna in större system som ökar möjligheterna att vinna. Samtidigt är det viktigt att vara klar över att det ofta då även är viktigt att vinna stort, så det finns mer att dela på bland andelsägarna.

Att spela på hästar är kul. I grunden baserat på en fascinerande sport där vinstchanserna du får när du spelar ger en extra nerv. Möjligheterna att vinna är goda. Ju mer kunskap och erfarenhet eller känsla du har, desto större möjlighet för dig att vinna. Samtidigt finns det liksom i alla spel en tur- eller slumpfaktor, men att spela på hästar gynnar över tid spelare som har kunskap och känsla för hästsporten, kuskar och ryttares taktik, och som kan bedöma hästars kapacitet och form. Du kan spela såväl på tävlingar, som via olika spelarrangörers webbsajter. Du kan också jämföra odds mellan totalisatorn och fasta odds hos olika aktörer för att försöka få så högt odds som möjligt på det spel du har tänkt att lägga.

Liksom vid allt spel är det viktigt att ha kontroll på sin bankrulle, att ha limiter, att anpassa sitt spelande till om du är i form/flow eller inte. Ta del av medias tips och intervjuer med tränare och kuskar är ett gott råd. Om du har möjlighet, se så många lopp som möjligt, det ökar din förståelse för taktiken i loppen och även din förmåga att bedöma olika hästars senaste prestationer. Små detaljer som spänst, glansig päls, pigg uppsyn, glad och harmonisk – ja, det indikerar ofta om hästen är i god eller mindre god form. Spela aldrig på hästar som ser halta ut vid uppvärmning eller provstart, detta är ett gott råd som lönar sig i längden.