Hästkapplöpning – mer än bara en gångart

Hästsporten växer sig bara starkare för varje dag som går och fler människor börjar att se nöjet i sporten. Anledningarna är många. Det kan antingen bero på att man ser många möjligheter att vinna stora pengar, att man älskar hästarna i sig eller att man helt enkelt föredrar fartfyllda och nervkittlande sporter.

Det finns mängder med olika typer av hästsporter och grenar som man kan använda sig av om man vill tävla med sin häst. Hoppning och dressyr är vanligt förekommande, men det som troligtvis är mest populärt idag är antagligen hästkapplöpning. Ett mycket vanligt missförstånd är att hästkapplöpning endast inkluderar en enda typ av sport och gångart, men så är alltså inte fallet. Hästkapplöpning inkluderar nämligen två typer av hästsporter, nämligen travsporten och galoppsporten.

För den som inte är insatt i hästvärlden kan det vara svårt att veta vad som skiljer dessa sporter åt. Den störa skillnaden är hur hästen framförs, men även vilken gångart som används. Nedan får du veta mer om de skillnader som galopp och travsporten har, men även hur du kan satsa pengar på hästar.

Trav

I Sverige är det travsporten som ligger högst upp på mångas lista över favoritsporter. Precis som namnet på sporten beskriver så framförs hästen i gångarten trav, vilket är en gångart som sker i tvåtakt. I vissa länder kan det vara fullt acceptabelt om hästen gör några galoppsteg, men i de allra flesta länder så blir hästen och kusken istället diskvalificerade.

För till skillnad från galopp, dressyr och hoppning så sitter inte ryttaren på hästens rygg. Här för man istället fram hästen genom att vara placerad bakom hästen i en så kallad sulky. En sulky är en vagn som består av två stora hjul och som fästs ordentligt på hästens rygg och bog. Ekipaget ska sedan ta sig runt en oval bana, snabbast i mål gäller!

Det är främst varmblod som används i samband med trav. Hästen får börja tävla och träna från och med två års ålder. För ston gäller en maxålder på 10 år innan travkarriären ska ta stopp och för hingstar/valacker till de år de fyller 12.

Galopp

Precis som med trav så förklarar namnet mycket bra vad sporten handlar om. Här är det galopp som gäller, vilket är den snabbaste gångarten som hästen har. Även här springer hästarna runt på en oval bana och det gäller att komma så snabbt i mål som möjligt. Till skillnad från trav så sitter nu ryttarna på hästens rygg. Det är inga “vanliga” ryttare som vi ser på hästryggen, utan som jockey gäller det att vara mycket liten och nätt. Anledningen till detta är för att det ska vara så lite begränsningar för hästen som möjligt. Utrustningen i sig väger en hel del och då ska ryttarens tyngd inte försvåra ännu mer.

Galoppsporten i Sverige har inte fått samma fäste som travsporten. Galopp är dock en av Storbritanniens absolut största sporter och mängder med tävlingar anordnas varje år. Den största galopptävling som anordnas i världen är dock Triple Crown, som består av tre stycken lopp. Att kamma hem vinsten i Triple Crown är en otroligt stor ära och priset är mycket prestigefullt.