Att tävla i olika kapplöpningssporter

I Sverige finns det i huvudsak två sorters kapplöpningssporter. Dessa är trav samt galopp. Men hur går det egentligen till att tävla i dessa olika sporter?

Trav

En svensk travtävling är i dag mycket mer än bara snabba hästar. Travtävlingarna har blivit en riktig folkfest och såväl ägare som kuskar och åskådare som spelar på loppen håller stämningen på topp oavsett om de är på travbanan, hemma vid tv:n eller i stallet. I Sverige finns det hela 33 olika travbanor där tävlingar körs med jämna mellanrum.

Inom trav kan man antingen tävla med sulky som dras av hästen, eller i formen monté. I monté sitter en ryttare på hästen. När det är dags för en travtävling ska hästen lastas och alla tillbehör ska tas med. Det är viktigt att se till att man har med sig allt till tävlingen, annars kan man inte starta.

När man kommer fram till tävlingen är det dags att skriva in sig. Hästen ska kontrolleras av en veterinär och man får sedan sadla eller fästa sulkyn på hästen beroende på om det är körning eller monté. Efter detta kör eller rider man ut på banan och tar så kallade bakvarv. Under dessa kör eller rider man åt fel håll på banan och även här kontrollerar banans veterinärer hur hästen rör sig. Efter detta är det dags att starta loppet. Då startar man på volt eller bakom en startbil. När speakern räknat ner är det dags att släppa på tyglarna och låta hästen trava på. Den som är först i mål vinner. Dock gäller det att hålla koll på reglerna. Hästen får till exempel inte galoppera eller hindra andra ekipage på banan. Efter loppet ska hästen lugnas ner, duschas och sedan är det dags att åka hem igen.

Galopp

I regel skiljer sig en tävlingsdag inom galopp inte så mycket från en dag på travbanan. Här kör man dock aldrig med sulky utan jockeyn, ryttaren, sitter på hästens rygg med korta stigläder. Även inför en galopptävling ska hästen lastas och alla tillbehör ska tas med. Under en galopptävling är hästarna ofta ganska stressade och de kan lätt hetsa upp varandra. Det är därför extra viktigt att varje ryttare ser till att hålla koll på sin häst. När man kommer fram till galopptävlingen får man också gå igenom veterinärbesiktningar och liknande. Man får också rida fram, antingen på tävlingsbanan eller på en annan plats. Den som rider fram är ofta inte samma person som sedan rider loppet. När det sedan är dags för tävlingsloppet får man rida in hästen i en startbox. Här är stämningen ofta hög och hästarna brukar vara ganska hetsiga. När loppet startar öppnas startboxarna och hästarna kastar sig ut. Loppet är sedan igång. Man kan ofta se jockeyn slå med spöet mot hästen under loppet för att sporra den ännu lite mer. Först i mål vinner.

Detta är de kapplöpningsformer som är populärast i Sverige. I USA och Storbritannien tävlar man också i vad som kallas steeplechase. Detta liknar i stora drag en galopptävling, men det finns dessutom låga hinder på banan som hästarna ska hoppa över.