Klassiska derbyn

Ett derby är en spännande galopptävling med stor publik. Dagens derbyn är enorma sportevenemang med både kända hästar och kända besökare. Ett signum för hästloppen är hattar! De kvinnliga besökarna har ofta stora och färgglada kreationer på huvudet.

Redan romarna anordnade hästtävlingar och i Asien anordnade man kapplöpningslopp i öknen. Dagens galopptävlingar härstammar från England, som på 1600-talet började anordna galopplopp. Loppen spreds sig sedan över världen och idag är galoppsporten som störst i USA.

Den vanligaste hästrasen att tävla med är det engelska fullblodet, men det finns också lopp med andra raser som t.ex. det arabiska fullblodet och den amerikanska prickiga Appaloosan. Det finns två slags galopptävlingar: på slät bana och på bana med hinder. Ett lopp på hinderbana kallas ofta steeplechase. I ett derby ska en häst vara tre år gammal. Detta innebär att en häst bara kan delta i ett särskilt derby en gång i sitt liv. Det krävs mycket arbete och stort kunnande att träna fram en galopphäst. Det behövs både ägare, som kan betala för både hästar och uppstallning, hästskötare som tar hand om hästarna och ger dem den omsorg som de behöver, erfarna hästtränare och en skicklig jockey.

Derby i England

Den mest prestigefulla galopptävlingen på slät bana i England är det historiska Epsom Derby. Tävlingen drar stor publik och är en riktig folkfest. Derbyt är ett av Storbritanniens största sporthändelser och sänds i tv över hela världen. En återkommande besökare på Epsom Derby är Englands drottning Elizabeth II – alltid välklädd och i snygg hatt!

Derbyt är en del av de engelska the Triplet Crown-loppen: de tre anrika galopploppen 2000 Guineas, Epsom Derby och avslutningsvis St Leger. När loppen startades brukade en häst löpa alla tre loppen och för att vinna the Triple Crown krävdes att galopphästen vunnit samtliga lopp. Det är ovanligt nu, då det är väldigt krävande lopp och ägarna vill spara på sina fina hästar. Banan är 2420 meter lång och varje galoppsteg är avgörande i det dramatiska loppet!

Kentucky Derby

Ett annat mycket spännande lopp är Kentucky Derby i USA. Det brukar också kallas ”The Most Exciting Two Minutes In Sports”! Det två kilometer långa loppet är fyllt av adrenalin och spänning – för både hästar och besökare. Galoppsporten är idag störst i USA och derbyt i Kentucky är det största och mest nervkittlande av alla lopp. Publiken kommer från hela världen för att på plats vara med på det dramatiska loppet. Det kommer många kända besökare till derbyt i Kentucky och även i USA är hattar viktiga!

Kentucky Derbyt är det första av de amerikanska the Triple Crown-loppen; därefter tävlar man i Preakness och Belmont Stakes. Under andra världskriget tävlade man inte i the Triple Crowns-loppen i England, men i USA anordnades tävlingarna under både världskrigen.

I mitten av augusti anordnas det anrika svenska derbyt på Jägersro; årligen sedan 1918. Detta är ett av Sveriges klassiska lopp och ett viktig evenemang för den svenska galoppsporten. Derbyt har en stor och intresserad publik, och liksom i England och USA bär kvinnorna ofta speciella och vackra hattar! Banan är 2400 meter lång och det dramatiska loppet är genomfört på ett par minuter.