Kända derbyn med lång historik

Namnet derby har blivit synonymt med stora hästlopp världen över, främst inom galopp. Originalloppet är Derby Stakes på Epsom Downs Racecourse i Storbritannien, där loppet helt enkelt kallas för The Derby. Exempel på kända derbyn världen över är Australian Derby, French Derby, Irish Derby och Kentucky Derby. Ett derby är traditionellt ett lopp för treåriga hästar men det finns några undantag. De mest kända undantagen är Hong Kong Derby och Singapore Derby där fyraåriga fullblod tävlar. I Skandinavien arrangeras derbyn inom travsporten med fyraåriga hästar.

Epsom Derby

Epsom Derby, också känt som The Derby eller Derby Stakes, arrangerades första gången år 1780. Loppet arrangeras den första lördagen i juni varje år på Epsom Downs Racecourse i Surrey, Storbritannien. Tävlingen är ett de största idrottseventen i Storbritannien och har tv-tittare världen över. Loppet ingår i ”The British Classics” och är det mest prestigefyllda att vinna av de fem klassiska loppen.

Den första vinnaren av loppet var en hingst vid namn Diomed ägd av Sir Charles Bunbury. Den största vinstmarginalen i loppets historia är tio längder. Den bedriften stod hästen Shergar för år 1981. Tre gånger har vinnaren vunnit på oddset 100/1. Senast det skedde var år 1913. Högst antal hästar i loppet var det år 1862 då 34 hästar stod på startlinjen. Lester Piggott är med sina nio vinster den jockey som har vunnit flest gånger.

Kentucky Derby

Världen mest kända derby är Kentucky Derby. Det arrangeras den första lördagen i maj på Churchill Downs i Louisville, Kentucky, USA. Loppet arrangerades första gången år 1875 och är ett av de mest prestigefyllda loppen i världen. Miljoner människor från hela världen spelar på loppet. I USA kallas loppet ”The Most Exciting Two Minutes in Sports” efter den ungefärliga tiden det tar för vinnaren att ta sig från start till mål. Startfältet med sina 20 hästar är större än på många andra galopplöp där det vanligtvis är åtta hästar som tävlar mot varandra. Den allra första vinnaren var hästen Aristides som vann inför en publik på ungefär 10 000. Dagens publiksiffra är över 150 000.

Loppet kallas ofta ”The Run for the Roses” eftersom vinnaren får ett stort täcke med rosor. Kentucky Derby ingår i det amerikanska Triple Crown. En av de mest kända vinnarna av loppet är hästen Secretariat. Han vann år 1973 på rekordtiden 1:59:04 minuter, ett rekord som står sig än i dag. Han vann även de två andra loppen i Triple Crown och är en av de mest kända galopphästarna i världen genom tiderna.

Svenskt travderby

Svenskt travderby arrangeras på Jägersro i Malmö första söndagen i september. Loppet arrangerades första gången år 1928. Sedan 1930 är loppet endast öppet för svenskfödda hästar. Loppet ses av många som det mest prestigefyllda att vinna för en fyraåring. De första dryga trettio åren användes voltstart. År 1960 introducerades autostart, men voltstart har använts några gånger sedan dess. Fram till och med 1982 kördes loppet på varierande distanser men sedan 1983 mäter loppet 2 640 meter. Den snabbaste vinnaren på den distansen är Maharajah år 2009. Den kusk som har vunnit loppet flest gånger är Sören Nordin, med elva segrar.