Hästkapplöpningstyper

Fart, fläkt, spänning, ibland spetsat med ett spel hos en bookmaker eller på totalisatorn. Ja, hästkapplöpningar är en engagerande sport och väldigt populär över hela världen. I Sverige och norden är travsporten den stora hästkapplöpningssporten. I flera andra länder som Storbritannien, USA, Australien och Hongkong är det galoppsporten som är störst. I Frankrike är trav- respektive galoppsporten ungefär lika stor.

Galoppsporten har sitt ursprung i kavalleriet. Det var nödvändigt att kunna rida snabbt, antingen när bud skulle skickas med ryttare eller på slagfältet. Travsporten har växt fram från kappkörningar efter kyrkobesöket där bönderna på landsbygden körde ikapp på vägen hem. Kanske denna tävling var minst lika engagerande som kyrkobesöket? I USA, Kanada och Australien är även passgångarsporten stor, större än travsporten. Passgång, liksom trav, är en av hästens naturliga gångarter. Det går lite fortare och spelarna tycker ofta det är skönt att hästarna inte galopperar bort sig under loppet utan håller sig i den rätt gångart och är med och tävlar ända till mållinjen.

Galoppsport

Inom galoppsporten tävlas det med hästar av rasen engelskt fullblod. Hästarna är snabba, smidiga, ädla och har medvetet avlats fram under flera hundra år för att möta användarens krav. I detta fall att kunna galoppera snabbt på viss sträcka. Det finns även tävlingsdiscipliner för arabiska fullblod, hästar som i typ är lite grövre än det engelska fullblodet. Raserna tävlar inte i samma kapplöpningar, därtill är fullblodet alltför snabbt. Kapplöpningar sker antingen i så kallade slätlopp eller hinderlopp (steeplechase). Banunderlaget är dirt-track eller gräs vid slätlopp och gräs för hinderlopp. Det är fasta hinder i form av häckar som används, vilket innebär att de endast till del viker sig för det fall hästen inte fullt ut hoppar över hindret.

Det finns ett brett utbud av tävlingar och du kan i princip följa galopptävlingar från världens alla hörn alla dagar och timmar på året på olika webbsajter.

Travsport

Inom travsporten är det varmblodiga travhästar och kallblodiga travhästar som används vid tävlingar. Varmbloden är ca 10 % snabbare än kallbloden och det har bedrivits en målmedveten avel på prestationsegenskaper sedan mitten av 1800-talet. Varmblodssporten är störst och endast i Sverige, Norge och Finland tävlas det med kallblodstravare. Varmblodstravaren är relativt lik det engelska fullblodet, men har inte ett lika ädelt utseende. Fullblodet är också något snabbare.

Inom travsporten tävlas det med sulky (största disciplinen) och montéridning. Montén är relativt ny i Sverige och har endast funnits som tävlingsform i knappt 20 år. I Frankrike är den dock relativt stor. Löpningarna inom såväl sulky som monté avgörs över distanser mellan 1640 meter upp till 3140 meter. Loppen startas antingen i s.k. voltstart eller med hjälp av en startbil. Banorna har doserade kurvor för att underlätta för hästen att trava snabbt i kurvorna samtidigt som det minskar risken för belastningsskador. Banorna är ovalformade och mäter i Sverige 1 000 meter. Det finns dock några banor som är lite kortare, t.ex. 800 meter samt en längre som mäter 1 609 meter. Det går att spela på travlopp dels i form av vinnare, tvilling, plats och dels i form av s.k. streckspel som V75,V86,V5,V4 samt Dagens dubbel där det gäller att hitta rätt vinnare i flera lopp.