Hästkapplöpning

Hästkapplöpning har funnits i olika former sedan ”urminnes tider”. Hästen tämjdes ca år 6 000 före kristus. Hästkapplöpningar på Cirkus Maximus var mäkta populära redan hos de gamla romarna. Då handlade det om fyrspann och sju varv på en bana som mätte 621 meter. Kampen var hård, ibland brutal. Förarna var utrustade med läderhjälm, piska och en böjd kniv. Kniven användes för att hugga andra ekipage om de kom för nära. I Asien tävlades det i distansritt på de uthålliga ökenhästarna.

Dagens moderna hästkapplöpning är mer civiliserad. Galoppsporten är internationellt sett störst och det tävlas både på slät- och hinderbanor med olika underlag. Ryttarna är korta och lätta och kallas jockeys. Inom galoppen tävlas det mest med engelska fullblod, men det finns en gren enbart för arabiska fullblod. Galoppen har sitt ursprung i Storbritannien och spreds i samband med koloniseringen till Amerika, Asien och Afrika. Galoppsporten har sitt ursprung inom försvarsmakten, där officerarna började rida ikapp. I Sverige finns galoppbanorna Bro Park, Jägersro, Säve, Blommeröd och Strömsholm. De amerikanska Triple Crown-löpningarna Kentucky Derby, the Preakness och Belmont stakes liksom den engelska motsvarigheten med 2000 Guineas, Epsom Derby och St Leger stakes är de mest kända slätlöpningarna. Grand National på Aintree i Liverpool är den mest kända steeplechaselöpningen.

Travsporten är störst i norra Europa, men spelar stor roll även i Frankrike och USA samt i Australien och på Nya Zeeland. Travsporten har sitt ursprung i kappkörning mellan bönderna på väg hem från kyrkan i slutet av 1800-talet. Sverige och Frankrike räknas som de två ledande travsportnationerna i Europa. I Sverige finns ett 30-tal travbanor som det tävlas på med prispengar varje år. Solvalla i Stockholm, Åby i Göteborg och Jägersro i Malmö är de tre största svenska banorna. Inom travsporten tävlas det med varmblodiga- respektive kallblodiga travhästar. Varmblodssporten är störst och tävlingar med kallblod arrangeras endast i Sverige, Finland och Norge.

Vid hästkapplöpningar finns möjlighet att spela på hästar genom så kallad totalisatorvadhållning. I Sverige är de vanligaste spelformerna vinnare (tippa ettan i mål), plats (för att vinna ska din häst vara placerad 1–3), trio (de tre första hästarna i mål i rätt ordningsföljd) och Dagens Dubbel. V75 är ojämförligt störst bland de så kallade streckspelen (tippa sju lopp och försök hitta vinnaren i varje enskilt lopp, vinst på 7, 6 och 5 rätt). Exempel på andra streckspel är V65, V86, V5 och V4. Spel kan läggas vid besök på banan, hos spelombud eller via internet. I Sverige spelas det för ungefär 13-14 miljarder kr per år på hästkapplöpningar. Viss samverkan sker med spelarrangörer i andra länder framför allt inom Norden och Frankrike. De största löpningarna för äldre hästar är Elitloppet på Solvalla (Stockholm), Prix d’ Amerique på VIncennes (Paris) samt löpningar som ingår i den europeiska Mastersserien. Sedan finns så kallade årgångslopp för 2-4-åriga hästar där Kriteriet och Derbyt är de två största. I Nordamerika är de största löpningarna årgångslopp för 2-3-åriga hästar. De största loppen är Hambletonian Stakes, Yonkers Trot och Kentucky Futurity som utgör Triple Crown-löpningarna samt Breeders Crown.